Stijl

Meestal geeft de stijl en de taal van een vacature al aan welke stijl het meest gepast is voor je brief. Vaak zal dat een zakelijke en degelijke stijl zijn, voor creatievere functies (in de reclamewereld bijvoorbeeld) zal het al wat snediger en expressiever mogen.

Een aantal belangrijke algemene adviezen:

Vermijd een te onderdanige stijl, maar stel je ook niet te dominant op

Het is belangrijk dat je assertief overkomt en zelfvertrouwen uitstraalt. De volgende formulering is bijvoorbeeld te onzeker en te onderdanig:

Mocht u eventueel in mijn sollicitatie geďnteresseerd zijn, dan zou dat mij echt heel blij maken.

Smeek niet ("Geef me alsjeblief de kans") en verontschuldig je niet ("Een perfecte beheersing van het Frans kan ik u helaas niet bieden").

Een sollicitatiebrief is niet de plaats voor bescheidenheid, maar te veel zelfvertrouwen is ook nefast. Dat wordt al snel arrogantie, zoals in dit voorbeeld:

Een dynamisch en communicatief iemand als mij kunnen jullie zeker gebruiken!

Op deze manier verwijt je de medewerkers van de organisatie impliciet een gebrek aan dynamiek en communicatieve vaardigheden.

Kortom, zorg dat je de gulden middenweg vindt tussen opdringerigheid en onderdanigheid.

Wees zo positief mogelijk

Als je een positieve indruk wil maken, moet je sollicitatiebrief ook positief zijn. Alles wat negatief klinkt of negatief geďnterpreteerd kan worden, moet je vermijden. Ontkenningen laat je het best weg. Vermijd ook woorden met negatieve connotaties en zoek naar de formulering die het meeste zelfvertrouwen uitstraalt.

Niet:

Deze brief kan u slechts een schim van mijn persoonlijkheid bieden.

Wel:

Ik kijk uit naar een gesprek waarin we op een persoonlijkere manier kunnen kennismaken.

Ook wie van werk verandert, mag zich nooit negatief uitlaten over zijn huidige werkgever.

Niet:

Mijn huidige werk is niet interessant.

Maar wel:

Ik ben ervan overtuigd dat uw bedrijf meer mogelijkheden biedt.

Wees tactisch

Net zoals je bij je argumentatie de nodige tact aan de dag moet leggen, moet je er ook op letten dat je formulering psychologisch doordacht en tactvol is. Dat is in dit voorbeeld duidelijk niet gebeurd:

Graag licht ik mijn kandidatuur toe tijdens een persoonlijk gesprek. Kan dat nog deze maand?

Wees vlot en bondig

Maak je brief niet langer dan een A4 (of maximum 350 woorden). Schrijf geen lange zinnen en schrap zoveel mogelijk overbodige woorden en zinswendingen zodat je de plaats die je hebt zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Gebruik geen moeilijke of archaďsche woorden die je in een gewoon gesprek ook nooit zou gebruiken. Het kan de stijl van je brief trouwens ten goede komen om je voor te stellen dat er selecteurs voor je zitten. Stel jezelf de vraag: wat zou ik tegen hen zeggen, en hoe zou ik het zeggen?

Vermijd clichés

Rekruteurs hebben al duizenden keren gelezen dat sollicitanten een bepaalde job "als een hele uitdaging beschouwen". Probeer dergelijke holle frasen zo veel mogelijk te vermijden, en zeg het zo veel mogelijk met je eigen woorden. (Zie ook: begin en slot).

Probeer niet krampachtig grappig of origineel te zijn

Anders gezegd: houd het liever wat eenvoudiger in plaats van te overdrijven met pogingen om op te vallen.

Tip

Print je brief en lees hem grondig na op taal- en typfouten. Of beter nog: laat hem door iemand anders nalezen, want zelf lees je snel over je eigen fouten.