Structuur

Een sollicitatiebrief bevat een aantal vaste onderdelen:

1. Situering van de vacature

Om te beginnen vermeld je de precieze naam van de vacature, eventueel de referentie, en waar je ze precies hebt gevonden. Dit kun je onderbrengen bij de 'Betreft'-regel. Op die manier maak je de context meteen duidelijk en kun je ook een stereotiepe openingszin vermijden.

2. Motivatie

Geef de reden(en) waarom je uitgerekend op de vacature in kwestie reageert (en eventueel ook waarom je van baan wilt veranderen).

3. Argumentatie

De kern van je brief bestaat uit de argumentie: beklemtoon die elementen (en alleen die) waardoor jij 'speciaal interessant' bent voor de werkgever. Voor de ene betrekking zal dat misschien zijn dat je gespecialiseerd bent in arbeidsrecht en dat je je in verschillende talen goed uitdrukt, voor de andere dat je heel nauwkeurig kunt werken of veel ervaring hebt opgedaan bij de concurrenten van de werkgever.

4. Vooruitblik op het gesprek

Met je brief probeer je in de eerste plaats een uitnodiging te krijgen voor een gesprek. Blik daarom in het slot van je brief vooruit op dat gesprek. Zeg eventueel wanneer je beschikbaar bent en eindig met een positieve noot.

Natuurlijk hoef je dit model niet slaafs op te volgen. Het is mogelijk dat je bij het herschrijven van je brief een goede reden ziet om de volgorde lichtjes aan te passen, of de onderdelen minder strikt te scheiden, precies met het oog op een betere structuur.

Zorg wel altijd voor logische en vloeiende overgangen tussen de alinea's. En maak zowel de eerste als de laatste alinea korter dan de andere alinea's.

Opmerking

Als je werk zoekt, doe je dat best via verschillende kanalen en op verschillende manieren. Reageren op vacatures is één manier, spontaan solliciteren een andere. Onderzoek wijst trouwens uit dat die manier vrij veel kans heeft op succes.

In een spontane sollicitatiebrief valt het onderdeel 'situering van de vacature' uiteraard weg. Meer nog dan in een 'gewone' sollicitatiebrief zul je op een creatieve manier moeten openen om de aandacht te trekken. Je doet er ook goed aan om binnen het bedrijf van je dromen de specifieke niche te identificeren waarbinnen jij een meerwaarde kunt betekenen.

Je kunt je spontane sollicitatiebrief sturen naar de personeelsafdeling, of nog beter: naar de verantwoordelijke van de afdeling waar je wilt werken. Vooraf informeren of er een wervingsreserve wordt bijgehouden, kan ook nuttig zijn.