Begin

Hieronder vind je een paar voorbeelden van openingszinnen uit sollicitatiebrieven. Vind je ze goed of slecht? Leg uit.

Oefening 1

Op de website Vacature.com las ik dat u op zoek bent naar een Junior Product Manager. Hierbij laat ik u weten dat ik geďnteresseerd ben in die functie.

Dit is een onpersoonlijk, kleurloos passe-partout: een slechte start die je kansen op een interview zeker niet vergroot.

De aanloopconstructie 'hierbij laat ik u weten dat' is wat stroef.

Om een standaardopening te omzeilen, kan het helpen om in een 'betreft'-regel al de volledige en concrete verwijzing naar de vacature op te nemen

Oefening 2

"Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country."-JFK. Een statement dat verwijst naar de wederzijdse relatie tussen de regering en de burger. Maar je kunt het ook toepassen op de relatie tussen werkgever en werknemer. Allebei moeten ze inspanningen leveren, maar het blijft een win-win-situatie.

Met een opening als deze trek je ongetwijfeld de aandacht, maar of het in de positieve zin is, blijft maar de vraag. Het is origineel, maar ook een risico.

Het is wat gezocht, een beetje pompeus, en onbedoeld belerend. De politieke lading is ook gevaarlijk: de lezer kan grote criticus zijn van JFK, en uit die quote sympathieën afleiden die misschien niet de jouwe zijn.

Tot slot ontbreekt een vermelding van de vacature.

Oefening 3

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn vier jaren aan de Universiteit Antwerpen maken van mij de ideale kandidaat voor de functie van Account Manager.

De eerste zin is niet de plaats om al te beginnen argumenteren. De argumentatie houdt bovendien weinig steek, en 'de ideale kandidaat' is dan ook wat té zelfverzekerd als typering.