Aanspreking

De aanspreking komt onder het onderwerp en begint met een hoofdletter. Je scheidt de aanspreking van de brieftekst door een witruimte van een regel. In de BIN-norm komt er na de aanspreking ofwel geen leesteken, ofwel een komma.

Toelichting

De norm geeft geen aanwijzingen voor de formulering van de aanspreking. Toch is die van groot belang. Daarom de volgende algemene adviezen:

1. Als je in het adres de naam van de geadresseerde vermeldt, gebruik je de aanspreking 'Geachte heer' + achternaam of 'Geachte mevrouw' + achternaam. Dat is de standaardaanspreking. Let erop dat 'heer' en 'mevrouw' met een kleine letter beginnen.

Geachte mevrouw Pires

Geachte heer Dumay

Merk ook het verschil met de adressering op: daar mag je de vorm 'De heer' + achternaam net niét gebruiken.


2. Als je de naam van de geadresseerde niet vermeldt, kies dan voor:

- 'Geachte mevrouw' en 'Geachte heer' op twee afzonderlijke regels;

- 'Geachte' + de categorie waartoe de ontvanger behoort;

- 'Geachte' + de groep waartoe de ontvanger behoort, eventueel in combinatie met 'leden'.

Geachte mevrouw
Geachte heer

Geachte abonnee

Geachte cliënt

Geachte commissie
Geachte commissieleden

Geacht bestuur
Geachte bestuursleden

3. Schrijf in geen geval 'Geachte' of 'Beste' zonder aanvulling, een fout die vaak gemaakt wordt.

4. Haal geen twee aansprekingtypes door elkaar. Dus ofwel het neutrale 'Geachte mevrouw Van Reenen', ofwel het informele, vertrouwelijkere 'Beste Mien'. Maar niét 'Geachte Mien' of 'Beste mevrouw Van Reenen'.

Als je geregeld contacten hebt met de persoon in kwestie, en je elkaar daarbij ook met de voornaam aanspreekt, is het logisch om ook in je correspondentie op een informelere aanspreking over te schakelen. En de standaarduitdrukking is dan 'Beste' + voornaam.

Schrijf niét:

schrijf wel:

Beste,

Geachte mevrouw
Geachte heer

Geachte,

Geachte cliënt

Beste Christian Beck,

Beste Christian

Beste Mevrouw Deschryver

Beste Katrien

Hallo Professor

Geachte professor Peeters

Beste Mijnheer Gould

Geachte heer Gould

Geachte Naomi,

Geachte mevrouw Dejaegher

Opmerking

Soms heb je dan weer een aanspreking nodig die formeler en eerbiediger is dan de standaardaanspreking. Bijvoorbeeld wanneer je naar een minister of een persoon met een adellijke titel schrijft, en wanneer je weet dat de persoon in kwestie aan vormelijkheden hecht. Voor specifieke richtlijnen in verband met titulatuur kun je ook terecht op taaladvies.net.

Merk wel op dat je de heel ouderwetse aanspreking 'Mijne Heren' die op die pagina vermeld wordt, vandaag niet meer gebruikt, en al zeker niet met een hoofdletter.

Als voorbeeld van hoe gevoelig mensen zijn voor aansprekingen, vind je in de rechterkolom het stukje Geachte komma, door Martina Temmerman.