Inleiding

Wie ben je, wat kun je en wat heb je te bieden? Een curriculum vitae - letterlijk 'de beschrijving van je levensloop' - biedt potentiële werkgevers een beknopte en gestructureerde samenvatting van de meest relevante informatie over jou. Het beschrijft onder andere kort je opleiding, ervaring en interesses, en geeft een zo volledig mogelijk beeld van jezelf als sollicitant.

Een cv is als het ware een advertentie om jezelf te 'verkopen' aan een werkgever. Het moet de nieuwsgierigheid van selecteurs prikkelen, zodat die je willen ontmoeten en uit­no­digen voor een gesprek.

Maak er dus meer van dan een statische bijlage van persoonlijke gegevens en diploma's. Een persoonlijk, stijlvol en overzichtelijk cv is een eerste middel om je te onderscheiden van concurrenten.

Gebruik je cv vooral ook om je sterke punten naar voren te laten komen, zonder je in bijzaken te verliezen. Snij je cv op maat van de vacature: leg accenten en schuif voor elke functie de meest relevante ervaringen en vaardigheden op de voorgrond.